2012 július 20, péntek

Elfogták a Batman-film alatt lövöldöző ámokfutót

Egy fegyveres kezdett lövöldözni a legújabb Batman-film éjféli vetítésén Amerikában, a támadásnak legalább 14 áldozata van. A moziteremben rengeteg ember megsérült, a rendőrök egy szemtanú szerint tűzpárbajt vívtak a támadóval. A rendőrség megerősítette, hogy elfogták a 25 éves ámokfutót, aki a támadás alatt maszkot viselt, hasonlóan a most debütáló film főgonoszához.

Legalább 14 ember meghalt péntek hajnalban egy amerikai moziban, amikor a legújabb Batman-film éjféli vetítésén egy ámokfutó lövöldözni kezdett a teremben - írja az NBC News amerikai hírtelevízió internetes kiadása. A rendőrség szerint a támadásban mintegy 50 ember sérült meg, de a sérültek és az áldozatok száma még tovább növekedhet. A 25 éves James Holmest a rendőrök a mozi parkolójában fogták el.
A lövöldözés a Colorado államban található Aurora város mozijában, Denver elővárosában történt. A városi rendőrkapitány, Dan Oates a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy tíz ember még a moziteremben, négy pedig a kórházba szállítás után halt bele a sérüléseibe. "Úgy tűnik, a lövöldözés meglehetősen sokáig tartott." - mondta a rendőrkapitány.

Helyi  televízióknak nyilatkozó szemtanúk szerint a támadó gázmaszkot viselt, és a vészkijáraton át lépett be a moziterembe a film kezdete után néhány perccel. Miután berúgta az ajtót, valamilyen gázgránátokat dobott a nézőtérre, majd tüzet nyitott. A körülbelül 180 centi magas, fekete ruhás férfi egy másik szemtanú szerint rohamsisakot, búvárszemüveget és golyóálló mellényt is viselt. Egy nyilatkozó a 9News televíziónak a helyszínen azt mondta, hogy a támadó a 9-es moziterem vészkijáratát rúgta be, és miután felrobbantotta a gázgránátot, kimért lassúsággal kezdett el lépkedni a füstben a sorok között, véletlenszerűen tüzelve az emberekre félautomata fegyverével.
A tévében bejátszották a helyszínre érkező rendőrök közötti rádiós kommunikációt, amelyben a rendőrök sürgősen gázmaszkokat kértek a központtól. A kiérkező egyenruhások azt jelentették, hogy nagyon erős szag van a teremben, és gázmaszk nélkül lehetetlenség bejutni, miközben az emberek pánikszerűen menekülnek onnan. Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan milyen gázt vetett be a támadó a teremben.Barack Obama amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, a támadás sokkolta és elszomorította őt és a feleségét is.

Azt hitték, a film része
A Batman-trilógia harmadik része, A sötét lovag - Felemelkedés csütörtök éjfélkor debütált az amerikai mozikban, így a lövöldöző áldozatai mind olyan mozinézők, akik az elsők között akarták látni a filmet. A helyi tévék szerint nagyon sok fiatal ment el a premierre, sokan Batman-jelmezbe öltöztek, és néhányan a gyerekeiket is magukkal vitték az éjféli vetítésre.
A helyi 850KOA rádió jelentése szerint sok néző azt hitte, hogy a lövések hangja a film része. A 9News hírportálnak szemtanúk azt mondták, hogy a teremben egy lövöldözős jelenet alatt kezdődtek a hangos durranások, majd elkezdett terjedni a füst: ezekről azt gondolták, hogy a mozi új, különleges, élő effektjei, valamilyen tűzijátékféle. Aztán egyszerre csak meglátták a fejük fölött süvítő golyókat - mondta a szemtanú.

Tűzpárbajt vívó rendőrök
A támadó által leadott lövések egy része a falat átütve egy szomszédos moziterembe is behatolt - jelentette a 850KOA rádió munkatársa a brit Sky Newsnak. A Denver Post egy szemtanúra hivatkozva azt írja, hogy az emberek tömegesen menekültek a teremből, miközben a rendőrök azt kiabálták nekik, hogy feküdjenek hasra. A férfi azt mondta, hogy látta, amint a menekülő emberek egymás után buknak el.

Egy másik szemtanú, egy 19 éves lány a lapnak azt mondta, hogy látta, amint egy fiatalt arcon lőttek, másokat, köztük egy kilencéves gyereket pedig hasba. A szemtanú szerint valaki nekirohant, és azt kiabálta, hogy "lövöldöznek odabenn", majd megszólalt a hangosbeszélő, és bejelentette, hogy "gyilkolnak a moziban". A menekülő lány ezután rendőröket látott, akik tüzet nyitottak a támadóra, miközben más egyenruhások sérülteket cipeltek ki az épületből.

Életveszélyes sérültek is vannak
Egy helyi kórház tisztviselője közölte, hogy a denveri kórházat hajnalban, helyi idő szerint negyed kettőkor (magyar idő szerint délelőtt 9.15-kor) riadóztatták. A sérülteket a 9News összesítése szerint öt különböző kórházba szállították. A 840KOA rádió munkatársa szerint a sérülteket a rendőrök saját autóikon vitték a kórházba, sokan meg sem várták a mentők kiérkezését. Több szemtanú beszámolt arról, hogy egy kisgyereket is lelőtt a támadó, az egyik kórház pedig megerősítette, hogy egy hatéves sérült is érkezett hozzájuk.
A 9News szerint a helyi gyermekkórházban hat sérültet ápolnak, de felnőttek is vannak közöttük. Kórházi források megerősítették, hogy a sérültek között többen súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak. Az egyik, összesen 15 sérültet fogadó kórházban közölték, hogy a behozott emberek közül 12 lőtt sebbel, három pedig vegyi mérgezéssel került az intézménybe: ezek szerint a támadó által bevetett gáz is valamilyen mérgezést okozott.

Nem volt társa
A rendőrség már nem sokkal a támadás után közölte, hogy elfogott egy gyanúsítottat, de sokáig nem volt egyértelmű, hogy a támadót vagy egy esetleges segítőjét fogták-e el. Később aztán megerősítette, hogy a lövöldözőt fogták el a mozi mögötti parkolóban, így a vérontás immár biztosan véget ért.
A BBC szerint a letartóztatott férfinál egy puska és egy pisztoly is volt, és azt mondta a rendőröknek, hogy az otthonában robbanószert rejtett el. Dan Oates rendőrkapitány a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy emiatt kiürítettek azt az épületegyüttest, amelyben a férfi lakik.
A rendőrök a mozi parkolójában egy fegyverekkel telerakott kocsit is találtak, de elképzelhető, hogy a moziban is maradtak még fegyverek, illetve robbanószer. A mozihoz egy tűzszerész-csoportot is kirendeltek. A 9News felvételein látszott, ahogy egy fehér kocsit távirányítású bombakereső robot közelít meg és kutat át.
Az FBI, amely szintén kivonult a helyszínre, közölte, hogy az ügyben egyelőre nem találtak terrorizmusra utaló szálakat - jelentette az ABC. A hatóságok szerint a fegyveres egyedül követte el a támadást, az indíték ugyanakkor még nem tisztázott.

2012 június 21, csütörtök

A sorozatainkkal és az idegeinkkel játszanak

Miért nem adja le az RTL Klub a nagy marketingkampánnyal indított, világszerte ismert, máshol évekkel ezelőtt lezárt Lost utolsó évadját, mi a terve A rejtély-jel, a Tuti gimi-vel? Több hazai csatorna teszi próbára a nézők türelmét azzal, hogy magyarázat nélkül leállít szériákat, akár az évad közepén, és nem folytatja ezeket évekig - vagy éppen soha. Cikkünk végén adunk válaszokat is a hétköznapi morgolódásokkal kísért kérdésekre.

Amerikában, ha egy széria nem hozza az elvárt nézettséget, azt nemcsak leveszik a műsorról, de még a gyártását is leállítják. Mostanában ugyan ezen leállított sorozatok adásba nem került epizódjait sokszor megnézhetik a nézők vagy az interneten vagy nyáron, az uborkaszezonban, azonban ha valami nem siker, akkor annak a csatornák szerint nincs helye a tévé képernyőjén. 
Itthon nem egyszer előfordult, hogy a TV2, de még az RTL Klub is műsoron hagyta gyengén muzsikáló szériáit, manapság viszont egyre gyakoribb, hogy a néző az általa néhány hete elkezdett sorozatot egy idő után sehol nem találja meg, mert a csatorna a nem megfelelő nézettség miatt eltüntette. A műsorról levett sorozatokkal kapcsolatos bánásmódok között is vannak különbségek, az azonban szinte mindegyikben közös, hogy eltűnésük pillanatában a néző tanácstalanná válik és legtöbbször még a csatornák sem árulják el, hogy milyen további sorsot szánnak a kegyvesztetté vált szériáknak (leginkább talán azért, mert maguk sem tudják).
A jelenlegi hazai kábeltévés rendszer szerencsére lehetőséget ad egy viszonylag humánusabb megoldásra: azzal ugyanis, hogy a TV2 és az RTL Klub is rendelkezik kisebb csatornákkal, komplett portfólióval, egy-egy bukott produkció új életre kelhet a FEM3-on vagy a Coolon. Az RTL Klub például a nagy hírveréssel beharangozott Chuck című szériáját, valamint a Terminátor: Sarah Connor krónikái-t három-négy epizód után levette adásáról, de idővel a Coolon folytatta. Azonban egy negyedakkora nézettségű csatornán adni valamit nem mindenki számára elfogadható megoldás (mivel nem mindenki szerződött le kábeles, műholdas céggel), így elmondhatjuk, hogy például a 2009 februárjában indult Terminátor-sorozat folytatására már több mint három éve várnak az RTL Klub nézői.

Csak azért nem állítható, hogy az idők végezetéig várhatnak, mert éppen az elmúlt hónapokban indult meg egy folyamat itthon: az RTL Klub például június első hetében szombat délutánonként elkezdte ismét adni a 2009 júliusában bemutatott, majd négy rész után műsorról lekerült Chuck akciókomédiát. Hasonlóképpen járt el a TV2, amikor a 2009 márciusában mindössze két rész után eltüntetett Elit egység című kommandós sorozatot visszahozta pár hónapja, hogy a vasárnap éjszakáit erősítse vele. 2009 kifejezetten fekete év volt az itthon bemutatott sorozatok esetében, ugyanis a Chuck-kal párban műsorra kerülő Minden lében négy kanál első évadát teljes egészében láthattuk, azonban a folytatásra már két és fél éve várunk, miközben Amerikában a napokban már a hatodik szezon  indul el.
A TV2 az Elit egység-nek nem kegyelmezett, azonban az elmúlt egy-két évben jóval több esélyt adott újoncainak, bár a Zsaruvér, A férjem védelmében és a Hawaii Five-0 hol évad közben, hol az első évad végén félbeszakított sugárzásának folytatásáról ugyanúgy nem tudunk semmit. Igaz, ezeket a sorozatokat a hazai Universal Channel is műsorára tűzte, némelyikkel már le is hagyta Magyarország második legnézettebb kereskedelmi csatornáját.

Eltűnt a Lost vége

Nem csak a premiersorozatokat fenyegeti érdeklődés hiányában a hazai kasza: elég csak azokat a rajongókat megkérdezni, akik például az RTL Klubos Odaát harmadik szezonjára 2008 eleje óta vártak. Bár 2011 februárjában végre képernyőre kerültek az "új" részek, azóta ismét nagy hallgatás van az Amerikában ősszel már nyolcadik évadossá váló széria háza táján. Hasonlóan nem töri magát az RTL Klub már jó ideje azzal, hogy folytassa a Döglött akták 5. évadát, s a TV2 nézői is kezdik elfelejteni, hogy milyen is lehet az Amerikában hovatovább hétéves Psych - Dilis detektívek, melynek 3. évada még 2009 szeptemberében startol, a negyedik viszont valahol elkeveredhetett - illetve ugyancsak a Universal Channel műsorán kötött ki.

A feledés egyébként nemcsak a kevéssé ismert szériákat fenyegeti, hanem a hatalmas sikerrel indulókat is, elég csak arra gondolni, hogy RTL Klub még mindig nem volt képes leadni a Lost - Eltűntek hatodik szezonját (igaz, az AXN ugrott is rá), bár talán most, a hétvégi ötödik évados ismétléseket követően megteszik. A TV2 pedig hasonlóan mostohán bánt a kinn évek óta kimúlt Hősök-kel, melynek két szezonja annak rendje és módja szerint műsorra került, azonban a 2008-as második évados startot követően a harmadik szezont már csak 2010 őszén tűzték műsorra, ráadásul éjfél után - a negyedik évad bemutatása pedig azóta várat magára. Valószínűleg elég sokáig...
Nem csak az RTL Klub és a TV2 játszik a sorozatrajongók érzéseivel, hiszen a Viasat3 például a Testvérek-et nem folytatta az első szezon után (évekkel később a Universal Channel átvette), de az RTL Klub által eltüntetett Ki ez a lány? második szezonjára is éveket kellett várni, míg az m1 a 24-et tette hosszú évekig parkolópályára az első szezon után, míg meg nem érkezett a Coolra. S sort még sokáig lehetne folytatni, bár lehet, hogy Magyarország legnézettebb csatornája azért is a  legnézettebb, mert egy vagy több évad után olyan sorozatokat is eltemetett évekre, mint a Dr. Addison,A rejtély, a Tuti gimi vagy A hatalom hálójában.

Van sok válaszunk is

Miközben májusban már tudni pontosan, mit adnak a CBS, az NB vagy a Fox szeptember 25-én este kilenckor, addig Magyarországon úgy titkolja a tervezett sorozatokat a két nagy kereskedelmi tévé, mintha stratégiai atomtitokról lenne szó. Végül csak sikerült kiszednie az [origo]-nak néhány választ az illetékesektől.
Azt RTL-en biztosan nem megy eztán a Dr. Addison, mert csak az első két évad van meg nekik (a folytatást nem vásárolták meg), a másodikat adják júliustól, késő este. A rejtély megvan, ezt tervezik folytatni, de nem idén. A Tuti gimi-ből most ismétléseket ad az RTL Klub, de ősszel jönnek az új részek, nem úgy mint A hatalom hálójában című szériából, mert ennek folytatása csak 2013 elejére várható - idén csak ismétlések lesznek. Az egykor nagy kampánnyal beharangozott Lost utolsó évadját már nem vette meg az csatorna, a Döglött akták 5. évadja nyáron lesz, késő este, augusztustól pedig a hatodik évaddal folytatják.

A Zsaruvér első évadát júliusban láthatják újra a nézők a TV2 Csoport férfi csatornáján, a PRO4-en, augusztusban pedig indul a második évad is. A Hawai Five-O első évada most fut a PRO4-en, júniusban pedig megszakítás nélkül folytatódik a második évaddal. A Férjem védelmében a TV2 Csoport női csatornáján, a FEM3-on kapott helyet, ahol május óta látható a sorozat első évadja - novembertől pedig jön a következő évad is, szintén a FEM3-ra. A Psych - Dilis detektívek első évada októbertől újra jön a TV2-re. Hogy mi lesz az egykor fantasztikusan rajtolt, később gyérebb számokat szállító Hősök végével? A TV2-csoport tervei szerint a Hősök 2013-ban újra képernyőre a negyedik évaddal, de hogy melyik TV2-csatornán (Fem3? Pro4?), az majd a későbbiekben dől el.

Forrás: [origo]

Címkefelhő
Feedek
Megosztás