2012 július 29, vasárnap

Előzetesek (1): Merlin

Abszolút várós a BBC One nevű csatornán futó brit fantasy, a Merlin (Merlin kalandjai) című sorozat ötödik évada, s mintha érezte volna a csatorna, mennyire várom, s vártam már egy előzetest róla, mert most kaptunk is egyet. A premierre elvileg szeptember 6-14. között számíthatunk, melyről korábban itt írtam. Az előzetes nem egetverően hosszú, de azért mégis több és jobb, mint a semmi.

2012 július 27, péntek

Merlin | Morgana legrosszabb rémálma válik valóra az 5. évadban

Katie McGrath elárult néhány spoilert karakteréről, Morganáról, s annak cselekményszáláról, ugyanis nemsokára visszatér a Merlin (Merlin kalandjai) című sorozat az ötödik évadával.

A sorozat harmadik és negyedik évadának fináléjában is Morgana próbálta megszerezni Camelot trónját, de Katie elárulta, hogy többé már nem ez lesz a lány célja.

"Ez a bosszúról szól." - mondta Katie McGrath a SciFiNownak. "Ez az ő személyes keresztes hadjárata, hogy bosszút álljon azon, aki miatt úgy véli, hogy ilyen lett és szerintem Arthur áll ennek hátterében. Ha eddig úgy gondoltad, hogy Morgana gonosz... most majd rájössz, hogy még gonoszabb lesz."

Aztán Katie folytatta: "Morgana történetében az a rész a legfontosabb, mikor nem láttuk őt, amikor távol volt. Meglátjátok majd, hogy ez a lány teljesen úgy érezte magát, mint akit bebörtönöztek végig, s a legnagyobb félelme az, hogy fény derül mágikus képességeire. Ez pedig megtörténik az ötödik évadban."

A Merlin producerei pedig elárulták, hogy a Morgana apját, Uther Pendragont alakító színész, Anthony Head az egyik epizódban vendégszereplő lesz. Ősszel várható a BBC One nevű csatornán a folytatás, természetesen az angoloknál. Ráadásul, a Twitternek köszönhetően azt is megtudtuk, hogy a premierdátum 2012. szeptember 6-14. közé esik, de ezen még változtathatnak. De már akkor sincs messze!

2012 június 17, vasárnap

Merlin | Forgatási képek az 5. évadról

Ki lehet szerintem jelenteni, hogy a Merlin (Merlin kalandjai) a legjobb brit fantasy. Nemsokára, azaz ősszel érkezik is az ötödik évada, melyet még nagyban forgatnak, jelenleg Franciaországban, a kastélyos jelenetek miatt. Íme 5 db kép a forgatásról. Kattints a továbbra, ha érdekel a többi kép.

Tovább»

2012 április 12, csütörtök

Kritika | Merlin - 2. évad

Merlin (Merlin kalandjai) első évada utána rögtön bele is kezdtem a másodikba, egyrészt azért, mert érdekes végkifejletet kapott az 1. szezon, másrészt mert ennél a sorozatnál egyszerűen sosem unja magát az ember. Rögtön el is kezdeném akkor elemezni az epizódokat, valamint magát, az egész 2. évadot.

A 2. évad 1. epizódja igenis megállta a helyét, mint évadnyitó rész. Mint minden résznek, ennek is volt egy főgonosza. Nagyon bírom, hogy mindegyiket úgy építik fel, hogy egy egész dolog köré épüljön, minden teljesen jól kidolgozva, hogy aztán a végén megoldódjon a rejtély, vagy sem. Tehát bejött a képbe - igaz, csak 1 rész erejéig - Cornelius Sigan, a varázsló, aki régóta halott, ám lelkét egy drágakőbe zárta. Persze pont ekkor jött Camelotba egy Cedric nevű szélhámos, akinek fájt a foga a pincében található aranyokra. Rögtön beférkőzött Uther királyi körébe, vagyis inkább Arthuréba, így háttérbe szorítva szegény Merlint. A lényeg, hogy Cornelius újra testet öltött, mégpedig Cedricként. Az egész epizód érdekes volt, nekem tetszett. És a végén Merlin pedig megoldott mindent.

A 2. évad 2. epizódja kicsit laposabb volt, mint az előző, de így sem lehet azt mondani rá, hogy unalmas volt. Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok a sorozattal kapcsolatban, de próbálok azért a hibákra is rávilágítani. Ebben az epizódban pedig egy bérgyilkost béreltek fel, s mi másért, mert ha nem Uthert kell megölni, akkor a trónörököst, Arthurt. De Merlin mindig ott van, ergo Arthur így is, úgy is megmenekül. Az epizód végén csúfos véget ér a bérgyilkos élete, Arthur pedig életben marad.

És a 2. évad 3. epizódjában vették elő kedvenc cselekményszálamat, mely egy ideig csendben ül a háttérben, majd mikor visszatér, mindig történik valami. Ez a szál a druida-szál, melynek köze van Morganahoz. A rész is tulajdonképpen erre épül rá, ismét láthatjuk a Mordred nevű fiút, akinek valamilyen fura kapcsolata van Morganaval. Kezdünk ráébredni, hogy a gyámleány nem pusztán emberi lény, hiszen bír mágiával. Álmai vannak, amik inkább jövőképek, aztán gyertyákat gyújt és vázákat tör, pusztán az elméje segítségével. Morgana, aki felkereste a druidákat, visszatér Camelotba és az élet megy tovább. Szintén jó epizód, jobb, mint az előző, ám kissé unalmasabb, mint a 2. évad premierepizódja.

A 2. évad 4. epizódjára túl sok szót nem pazarolnék, elég csak a címét elolvasni: Lancelot and Guinevere. Persze, szerelmi szál is kell bele, nem mondom, hogy nem, de Gwen igazából Arthurt szereti, ami kölcsönös, tehát akkor minek kell ilyenért visszahozni Lancelotot? Nem bántam volna, ha ott, az 1. évadban végleg elmegy és nem látjuk többet. Szerintem pont elég lett volna neki az az egy epizód.

A 2. évad 5. és 6. epizódja szoros összefügg egymással, lévén az utóbbi az az előzőnek a folytatása. Eléggé morbid és undorító dupla epizód volt, persze nem vetem meg ezt a trollos ötletet. Izgulni itt is lehetett, bőven. Ugyanis egy gonosz troll, aki egy királynő alakját vette fel - hozzáteszem, eléggé szép királynőét -, el akarta csábítani Uthert. Főzet segítségével tudott emberi alakot ölteni, tehát Merlin feladata az, hogy egy olyat tegyen le az asztalukra, amitől visszaváltozik ez az undorító lény. Sikerült is neki elérni a 6. epizód végén, Uther eközben, a tudtán kívűl elvette a trollt és többször is hált vele. Mondom, ocsmány dolgok szerepeltek az epizódban, gondolok itt a troll kinézetére és viselkedésére.

A 2. évad 7. epizódja eléggé érzelmekkel teli epizód volt. Merlin meggondolatlanul varázsolt, persze nem jöttek rá, hogy ő volt az. Pusztán csak unatkozásból tette. Hívni kellett hát a boszorkányvadászt, Arediant, aki biztosan tudja kezelni a helyzetet. A gond csak az, hogy ő egy nagy szélhálmos és ha bizonyítani nem tud, hamis bizonyítékokat gyárt. Így történt az, hogy szegény Gaiusnak kellett magára vállalnia a bűnt, mentve ezzel Merlint. Majdnem meghalt és én itt izgultam érte. Remek karakter, kár lett volna látni őt meghalni. Szerencsére nem ez történt. És itt is, az epizód végén meghalt a gonosz, ez esetben Aredian.

A 2. évad 8. epizódja is döntő szerepű, mert a 3. évad egyik gonosza teszi meg itt első megjelenését, Morgause, aki - én a név alapján sejtettem - mellesleg Morgana féltestvére. Igen ám, de ez a kardot igen ügyesen forgató nő egy gonosz boszorkány. Célja, hogy Camelot pusztuljon. Itt még Morgana nem csatlakozik hozzá, de ami késik, nem múlik.

A 2. évad 9. epizódja talán az az epizód, ami egyáltalán nem vett le a lábamról. Ismét druida-szál, de inkább központosítottak Merlin eddig elhanyagolt szerelmi életére, mintsem valami izgalmas dolgot rakjanak le elénk. Vagy az izgalmas, hogy kiderült, a druida lány, Freya éjjelente egy fenevaddá átkozott szörny? Nem a legkiemelkedőbb epizód volt.

A 2. évad 10. epizódja már egyre jobban közelít a fináléhoz, tehát lehet sejteni, hogy itt bizony nagy dolgok fognak történni. Bár ez sem igazán volt érdekes rész, hogy megérkezett Lady Vivien és a másik királyság gonoszai - egyébként mind azért jött Camelotba, hogy békét kössenek - kitervelték, hogy Arthurt csalinak használják, hogy beleszeressen a lányba, aminek Vivien apja nem örülne, ezzel háborút indítva. A rész végén elcsattan ismét egy csók Gwen és Arthur között, lehullik a bűbáj a hercegről, Vivienék és a többiek pedig távoznak.

A 2. évad 11., 12. és 13. epizódját pedig egy kalap alá vennem, annyira jóra sikeredtek. A 11. részben Mordred és egy warlock (varázsló) találkozik Morganaval, később pedig egy kristályt keresnek. Megfelelő kezekben hatalmas tudást ad és ugyanakkora erővel bír. Főhősünk, Merlin meg is fogja a kristályt, így látja a jövőt: a sárkány elszabadul, pusztulást és halált hagyva maga mögött. Igen ám, de mivel Merlin tett egy ígéretet, neki kell elengednie. A fináléban pedig találkozunk Merlin apjával, aki sajnos kb. 10 perces szereplés után meghal, de kiderül, Merlin is sárkányúr, mint az apja. Ergo hallgatnia kell rá a sárkánynak. Tehát az utolsó percekben elrepül. Viszont Morganat elvitte Morgause, akit eléggé sokáig kerestek. Több, mint egy évig és ezalatt a lány nagyon, nagyon sokat változott. És persze nem pozitív irányba.

Összeségében iszonyatosna jó évad volt, szerintem jobb is, mint az első. Gyengepontokból sokat nem találtam és ami nagyon jó, hogy ahogy véget ért egy rész, rögtön indítottam be a következőt. Milyen sorozat ez, kérdem, hogy az ember egymásutánba ledarál vagy 4-5 részt? Egy jó sorozat, ez a tömör válasz. Tőlem simán kap egy 9/10-et.

2012 április 10, kedd

Kritika | Merlin - 1. évad

Áldom azt a napot, amikor belekezdtem a Merlin (Merlin kalandjai) című brit fantasybe, s itt senkit ne hangoljon le az a tény, hogy brit a sorozat, mert megint olyat tettek le az asztalra, amit érdemes megnézni.


Szinte nincs is olyan ember, aki ne hallott volna a nagy és erős varázslóról, Merlinről. Mindenkinek egy idős, szakállas öregember jut eszébe, akinek a varázsereje hatalmas, emellett a bölcsesség és jóság megtestesítője. Igen ám, csakhogy ez a sorozat Merlin fiatalkoráról szól.

A sorozat első epizódjában megérkezik Camelotba az ifjú varázsló, ahol már várja Gaius (aki nem rokona Merlinnek), aki jól ismeri Merlin anyját, s később a fiú mentorává is válik. Gaius a királyi udvar doktora, Merlin pedig nála lakik, s be is segédkezik. A király ekkor Uther Pendragon és a fia a herceg, Arthur Pendragon. A király fogadott gyámleánya pedig Lady Morgana (Morgan Le Fay), az ő cselédje pedig Gwen, vagy másnéven Guinevere. Ők a sorozat fő karakterei, köréjük épülnek az évadok.


Merlin Arthur megmentésével a herceg szolgájával válik, s sorsuk ekkor fonódik egybe, hiszen ahogy a barlangban tartott, több, mint 1000 éves sárkány is megmondta, Merlin végzete az, hogy Arthur védelmezze, míg az nem lesz király.

Azért is szeretem a sorozatot, mert olyan módon szórakoztatják a nézőt, hogy az észre sem veszi, hogyan repül el az a közel 45 perc. Semmi felesleges, random epizód, meg átívelő szálak, viszont közben figyelnek arra, hogy a karakterfejlődés ne ragadjon le. Az első évadban az események igazából már az elején beindulnak, de úgy igazából az 1x04 környékén. Az évad fő ellensége Nimue, pedig 13 epizódból mindössze 4 részben szerepelt. Merlin a fináléban elpusztítja, bár Gaius majdnem meghalt. Nem mondom el, hogyan és miért, tessék elkezdeni a sorozatot.

Kedvenc karakteremmé vált Merlin, aki ha kell, komoly és ha úgy hozza a sors, a komikus oldalával kápráztatja el a sorozat nézőit. Másszóval hol izgulunk, hol pedig nevetünk a kissé ügyetlen Merlin tevékenykedésein. Aki számomra ellenszenves, az Uther, viszont gyámlánya és fia, azaz Morgana és Arthur nem. Sőt, Gwen is egy szeretereméltó karakter, sokszor együttérez vele az ember. Én az 1. szezonra, minden túlzás nélkül egy 8/10 pontot adnék, mert ez olyan sorozat, ami leültetett a képernyő elé és több epizódot is ledarálok belőle, mert nem unom (igen, most hozom be a lemaradásom).

2011 december 18, vasárnap

Előzetesek (1): Merlin

Vasárnap reggel nézzétek meg a Merlin (Merlin kalandjai) című fantasy 4.13 - The Sword in the Stone (2) előzetesét, mely egyben a 4. évad fináléjának második epizódja.

2011 december 6, kedd

Merlin | 4.13 - The Sword in the Stone Part 2 - Promócionális fotók

Nézzük csak meg a Merlin (Merlin kalandjai) 4.13 - The Sword in the Stone Part 2 nevű, 4. évadfináléjának a képeit. Összesen 7 db érkezett az epizódból. Képek a tovább mögött!

Tovább»

2011 december 4, vasárnap

Előzetesek (2): Merlin

Jöjjön így vasárnap este a Merlin (Merlin kalandjai) 4.11 - The Hunter's Heart című részének promó videója. Izgalom azért lesz benne, ezért is érdemes a lejátszás gombra kattintani.

2011 november 27, vasárnap

Előzetesek (1): Merlin

Vasárnap délelőtt a Merlin (Merlin kalandjai) című brit sorozat 4.10 - A Herald Of The New Age nevű részének promó videójával érkeztem meg, melyet érdemes megnézni a fanoknak.

2011 november 20, vasárnap

Előzetesek (1): Merlin

Ugye sokan azt mondták, hogy a Merlin (Merlin kalandjai) nagyon jó, 5 pontból általában 4-et mindig megkap. Nekem most vagy az időhiány, vagy valamilyen hiányzó elem miatt, de nem tetszett a sorozat. Kettő rész után én feladtam, pedig az első szerintem nagyon jó volt. Aki még nézi, annak itt a 4.09 - Lancelot Du Lac előzetese.

2011 október 9, vasárnap

Merlin: 4.05 - Promócionális fotók

Merlin (Merlin kalandjai). Egy annyira jó sorozat, hogy szinte vétek nem elkezdeni nézni. Csak most jutottam el oda, hogy megnézzem a pilotot és tuti, hogy ledarálom az eddigi 3 szezont. Most tartunk a negyediknél, ennek 5. epizódjáról pedig hoztam három darab képet. Annyira jól tálalják a mágiát, ráadásul az "eredeti környezetében", hogy érdemes belekukkantani. Ezért nem tetszik nekem a The Secret Circle, mert az alapokat a mágiánál a középkorban kell keresni.

Tovább»

2011 október 9, vasárnap

Előzetesek (2): Merlin

Ha már a Being Human US az első rész után nem kötötte le a figyelmemet, akkor szerintem megpróbálkozom majd a Merlin (Merlin kalandjai) nevű angol sorozattal. Ismét király előzetest kaptunk, és most már biztosan megnézem a pilotot.

2011 október 2, vasárnap

Előzetesek (1): Merlin

Igazából csak jót hallottam a Merlin (Merlin kalandjai) című sorozatról, melynek már a 4. évada nyitott a napokban. Lehet, hogy egyszer - mikor sokkal több időm lesz sorozatokra - belekezdek majd én is, elvégre tényleg csak jókat lehet róla hallani. Most pedig jöjjön a 4.02 - The Darkest Hour nevű epizódjának promó videója.

Címkefelhő
Feedek
Megosztás